Wednesday, August 17, 2011

CUFF'S - Sjaj i elegancija iz prohujalih vremena

Ovo je poklon, napravljen za jednu moju prijateljicu.
Zamolila me je da joj napravim Cuffs - kako se danas popularno naziva ovakav par rukavica bez dela za šaku.

Kako je u našoj zemlju poznato brkanje pojmova i prihvatanje stranih termina bez velikog razmišljanja o čemu je reč - želela sam da saznam nešto više o tome zašto su rukavice odjednom postale cuffs.

Inače, cuffs - engleska reč koja koja ima dvostruko značenje (kao veliki broj drugih engledkih reči) može da se odnosi na sleng za "lisice"
ili na manžetne

Tokom vremena manžetne su kao specifičan modni detalj bačene u zapećak. O lisicama...sada nećemo. A rukavice ... pa i one su posebna priča.
Bilo kako bilo, ne mogu tačno da utvrdim kada su narukvice i "rukavice bez dela za šake" prešle u cuffs ali su danas prilično specifičan modni detalj. Sam pojam je dobio veoma široku lepezu proizvoda koje pokriva. Tako možemo razlikovati:
1. Elegantne "rukavice" kakve se obično u današnje vreme viđaju na devojkama koje su odlučile da kažu subonosno "DA" na dan njihovog venčanja ili u goth klubovima (ako volite takva mesta za izlazak). U ovom slučaj termin cuffs pravi referencu na viktorijanski period i dame bogato ukrašene nakitom i čipkom. I same cuffs se prave od čitke bilo da je mašinska ili tučno rađena.
(Ove crvene je napravila moja poznanica, njene cuff's kao ostali nakit možete videti na njenoj FB stranici BETA-goth-jewelry )

2. Kožne narukvice koje prekrivaju zglob i deo podlaktice. Ovaj detalj uglavnom nose muškarci. Danas se i ovo zove cuffs, ranije u staro doba kad ovako nešto nije služilo kao vid modnog izražavanja već za zaštitu koristio se (pojedini i danas još uvek koriste naziv) gauntlets.

3. Heklane narukvice koje ponekad mogu kao manžetne ali i kao klasične narukvice što stvarno zavisi od mašte i sklonosti onoga ko ih mosi i onoga ko ih pravi. Tu možemo razlikovati nekoliko stilova (izrade ali i namene)
Narukvice - manžetne
Klasične široke narukvice
Elegantne kratke "rukavice bez dela za šaku"
I šitoke narukvice od heklane žice


Ovo je možda više priča o tome priča o tome "šta su to u stvari cuff's" nego "kako su rukavice postale cuff's. Ali, meni se čini da ova priča nije samo priča o jezičkim začkoljicama, ona nas vodi na samu tačku sudara modernog i prošlog doba, njihovo mešanje i stapanje. Mene je naterala da se zamislim o tome...

No comments:

Post a Comment